مبارزات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جنبش زنان در کشورهای توسعه یافته که تاریخ آن برمیگردد به نیمه دوم قرن نوزدهم، موجب برگزاری روز جهانی حقوق زن در جهان غرب شد.
کلارا زتکین (Clara Zetkin) که یکی از رهبران "جنبش بینالمللی زنان" در آلمان بود، به عنوان بنیانگذاران اصلی هشت مارس شناخته میشود.
ایده جهانی شدن هشت مارس را کلارا زتکین در سال ۱۹۱۰ در کنفرانس جهانی زنان کارگر در کپنهاگ بیان کرد و نخستین بزرگداشت این روز در سال ۱۹۱۱ در اتریش، دانمارک، آلمان و سوئیس برگزار شد.
با این وجود، دولتها و سازمانهای بینالمللی زیادی این رویداد را سالها انکار کردند و سر انجام، سازمان ملل متحد در تاریخ ۱۹۷۵ هشت مارس را به عنوان روز جهانی حقوق زن به رسمیت شناخت.
هشت مارس که از پیشرفت زنان در تمامی عرصههای جامعه، بویژه از برابری تجلیل به عمل میآورد، به دولتها و مردم کشورهای مختلف یادآوری میکند که هنوز مبارزه برای تحقق حقوق زن در جهان راه طولانی را در پیش دارد.
هرچند مبارزات جنبشهای فمینیستی و مدافعان حقوق بشر تغییر و تحولات مثبت زیادی در یک قرن اخیر به وجود آورده اند اما با این حال آمار نشان میدهد که حقوق زن در اغلب کشورهای جهان، حتی در کشورهای پیشرفته، هر روز نقض میشود.
خشونت جسمی، جنسی و روانی علیه زنان، ازدواج اجباری و زیر سن قانونی دختران، عدم دسترسی دختران به مدرسه، نا برابریهای شغلی زنان از جمله مواردی هستند که به عنوان مثال میتوان به آنها اشاره کرد.
همزمان با هشت مارش، امروز مدافعان حقوق زن و حقوق بشر در چندین کشور جهان راهپیمایی کردند.
هزاران زن در پاریس، پایتخت فرانسه با شعار "ما برای به دست آوردن برابری مبارزه میکنیم" دست به یک راهپیمایی گسترده زدند.
در سودان هم امروز دهها هزار زن به خیابانها آمدند و خواستار به دست آوردن حقوق خود شدند.
کارزار روز جهانی زن، امسال هشتگ #EachForEqual را انتخاب کرده که به معنای تلاش هر فرد برای برابری است.
با این حال، جایگاه زن در کشورهای که بر پایه دین استوار است بیش دیگر کشورها مبارزات روشنگرانهی زنان را برای رسیدن به برابری دشوار ساخته است. قانون اساسی ایران و افغانستان که جایگاه زن را بر اساس تفسیری از اسلام تعریف میکند، حتی با ایده برابری میان زن و مرد هم شدیدا مخالفت میکند.
جنگ هم یکی دیگر از بحرانهای است که شکاف میان حقوق زن و مرد را گسترده تر میسازد و دستآوردهای قرن گذشته مبارزان حقوق بشر را از بین میبرد.
نسرین ستوده، فعال برجسته حقوق زنان که در ایران زندانی است، در یادداشتی به مناسبت هشتم مارس، از زندان اوین منتشر کرده خواستار تلاش مردم برای برقراری صلح در جهان شده است.
تجلیل از روز جهانی زن در کشور به شدت مرد سالاری چون افغانستان امروز در حالی صورت گرفت که زنان این کشور، پس از توافق چند روز پیش آمریکا و طالبان، صدای سوت شلاق این گروه افراطی را هنوز از یاد نبرده اند.
دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید
برایگان دانلود کنید