«متقلبان در كنكور بايد از دانشگاه اخراج شوند»؛ ماجرای تقلب چه بود؟

Submitted on ش., 07/15/2023 - 14:01

در حالی که وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه گفته بود دانشجویان مشکوک به تقلب در کنکور سراسری، با استفساریه مجلس به تحصیل خود ادامه داده‌اند، سازمان سنجش آموزش ایران، روز شنبه ۲۴ تیر، با صدور اطلاعیه‌ای، تأکید کرد که «هیچ یک از دانشجویان یا داوطلبان شبهه‌دار آزمون‌های سراسری در سال‌های ۱۴۰۰ و قبل از آن که رأی قطعی مبنی بر محکومیت از هیئت تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات آزمون‌های سراسری دریافت کرده‌اند، تاکنون امکان ادامه تحصیل در دانشگاه را نداشته و از ورود آنان به دانشگاه جلوگیری شده است».

روزنامه اعتماد، تیرماه سال پیش (۱۴۰۱)، از قبولی شبهه‌دار بیش از هزار داوطلب کنکور در رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و همچنین چندین رشته پرطرفدار مهندسی و علوم انسانی در دانشگاه خبر داده بود.

پرونده داوطلبان دارای شبهه کنکور ۱۴۰۱ و سال‌های قبل و راه‌یابی آنها به دانشگاه به خصوص در رشته‌ پزشکی، طی روزهای اخیر دوباره به موضوعی داغ تبدیل شده و در شبکه‌های مجازی و رسانه‌ها بازتاب داشته‌ است. 

محمدعلی زلفی‌گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ایران عقیده دارد که «استفساریه مجلس حکم کرد که این‌ها دانشجو شده‌اند و داوطلب نیستند و می‌توانند تحصیل را ادامه دهند... در نتیجه برای این هزار نفر که شائبه تقلب وجود داشت این‌ها را سازمان سنجش فراخوانده بود تا همان قوانین برای آنها طی شود اما استفساریه مجلس ارائه شد... بالاخره وقتی کسی که رفته سر کلاس و دانشجو شده را فرا میخوانید، آثار اجتماعی و روحی و روانی دارد».

عباس عبدی، پژوهشگر اجتماعی و روزنامه‌نگار، در یادداشتی با عنوان «عذر بدتر از گناه» که امروز بیست و چهارم تیرماه در روزنامه اعتماد منتشر شد در واکنش به سخنان وزیر علوم نوشت:

این منطق که اخراج را موجب عوارض روحی افراد متقلب می‌داند نادرست است، زیرا اینجا پای حقوق دیگران و اعتبار آموزش عالی در میان است که عوارض تمکین به تقلب، ده‌ها و صدها برابر اخراج آنان است. اخراج هم نیست، بلکه از ابتدا دانشجو نبوده که اکنون اخراج شود. به علاوه آیا داوطلبانی که حق‌شان خورده شده روح و روان ندارند؟

چرا آن زمان که دانشجویان نخبه ستاره‌دار و از ورود به سطوح بالاتر یا تعداد زیادی از آنان تعلیق و محروم می‌شوند، به فکر عوارض اجتماعی و روانی چنین محرومیت‌های غیرعادلانه‌ای نباید بود؟

دبيرخانه مقابله با فقر و نابرابري آموزشي، متشكل از انجمن‌هاي علمي نظير انجمن ايراني مطالعات فرهنگي و ارتباطات، انجمن جامعه‌شناسي ايران و چندين موسسه خيريه نیز امروز با انتشار بیانیه‌ای تصریح کرد:

عدم اخراج متقلبين از دانشگاه‌ها، درس بسيار زشتي را به جوانان و همه مردم خواهد داد: مي‌توانيد با تقلب پله‌هاي ترقي را طي كنيد! اجازه ندهيد تقلب، يك سرمشق براي زندگي شود. ابعاد اين مساله بسيار فراگيرتر و زشت‌تر از آن است كه تصور مي‌كنيد. كساني كه در كنكور تقلب كرده‌اند، بايد از دانشگاه اخراج شوند!

 سازمان سنجش آموزش کشور، روز هجدهم تیرماه، ورود داوطلبان متقلب آزمون سراسری سال ۱۴۰۱ به دانشگاه‌ها را رد کرده و در اطلاعیه ای اعلام کرد که در آزمون سراسری ۱۴۰۱، بیش از ۸۵۰ نفر از داوطلبانی که در حین برگزاری آزمون از تجهیزات الکترونیکی استفاده کردند، شناسایی شده و پس از رسیدگی به پرونده‌های آنان در مهلت قانونی، «علاوه بر محرومیت از آزمون، برخورد قانونی لازم با آنها به عمل آمده است».

به گفته سازمان سنجش ایران بالغ بر ۱۰۴۵ نفر از داوطلبان نیز پس از بررسی­‌های فنی و علمی و مشاهده مغایرت سوابق تحصیلی با نتایج آزمون و نیز شباهت غیرمتعارف پاسخنامه‌­ها، مشمول شبهه در نتایج آزمون شدند. این دسته از داوطلبان، قبل از اعلام نتایج نهایی آزمون سراسری سال ۱۴۰۱ تفهیم اتهام شده و برای شرکت در آزمون مجدد در دو یا سه درس شبهه‌دار دعوت شدند.

بر اساس بیانیه سازمان سنجش «در طی سه نوبت آزمون مجدد در ۲۰ مهر، ۴ آذر و ۱۶ دی ماه ۱۴۰۱ تنها ۱۳۵ نفر از داوطلبان مذکور حداقل حد نصاب علمی را در آزمون­‌های مجدد مذکور کسب و برای شروع به تحصیل به دانشگاه معرفی شدند و مابقی افراد مردود علمی شناخته شدند».

بر اساس اطلاعیه سازمان سنجش ایران، در ۱۲ آذر سال ۱۴۰۰، تعدادی از داوطلبان کنکور ۱۴۰۰ و سال­‌های ۱۳۹۹ و ۱۳۹۸ که در دانشگاه‌های مختلف عمدتا در رشته­ های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی تحصیل می­‌کردند اما پس از بررسی‌های فنی و آماری، آزمون‌ آنان شبهه‌دار تشخیص داده شده بود، برای شرکت در آزمون مجدد دعوت شدند.

این دسته از داوطلبان که در زمان آزمون مجدد در دانشگاه تحصیل می‌کردند، موفق به کسب حداقل نصاب علمی نشدند و حتی پس از اعتراض به هیات تجدید نظر فقط تعداد کمی در آزمون های مجدد بعدی در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ حداقل حدنصاب را کسب کردند و به این ترتیب در نیمه اول سال ۱۴۰۱ از ادامه تحصیل مابقی دانشجویان جلوگیری شد.

با این همه، دانشجویانی که موفق به کسب حدنصاب علمی نشدند، با اشاره به اینکه ماده ۱۱ قانون رسیدگی به تخلفات و جرائم آزمون‌های سراسری، مربوط به «داوطلبان» است و شامل «دانشجویان» نمی‌شود، اصرار بر بازگشت به تحصیل دارند چرا که احراز تقلب وقتی صورت گرفته که این داوطلبان به عنوان دانشجو وارد دانشگاه‌ها شده بودند.

پس از این، مذاکراتی بین کمیسیون اصل نود قانون اساسی مجلس شورای اسلامی و وزارت علوم درباره چگونگی اجرای استفساریه ماده ۱۱ قانون رسیدگی به تخلفات و جرائم آزمون‌های سراسری مطرح شد.

مجلس شورای اسلامی، در شهریور ماه ۱۴۰۱ طرح استفساریه تعدادی از نمایندگان درباره تفسیر عنوان «داوطلب» و «دانشجو» در ماده ۱۱ قانون رسیدگی به تخلفات آزمون‌های سراسری را تصویب کرد که در ۲ مهرماه ۱۴۰۱ برای اجرا ابلاغ شد که بر این اساس، آزمون مجدد از داوطلب باید تا پیش از ثبت نام در دانشگاه گرفته شود. 

دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید

اخبار جهان را با بارگیری اَپ ار.اف.ای دنبال کنید

منبع
rfi
نوع خبر

بیشترین بازدید اخبار امروز