بانک مرکزی کانادا تصمیم خود بر کاهش نرخ بهره شبانه را 50 امتیاز را اعلام کرد و به یک و یک چهارم درصد رسانده که در نتیجه آن نرخ بانکی به یک و یک دوم و نرخ سپرده نیز به یک درصد تغییر کرده است. که این کاهش چشمگیر بنا بر دلایل مختلفی از جمله شیوع ویروس کرونا، افت قیمت نفت و اختلال در حمل و نقل می باشد.
در 28 فوریه، بازارهای مالی ایالات متحده و کانادا بنا بر ترس از ابتلا به بیماری کرونا ویروس، اوضاعی بسیار وخیم تر از بحران مالی سال 2008 را پشت سر گذاشته و بورس اوراق بهادار نیز از روز دوشنبه در هر دو سوی مرز به شدت کاهش یافته است.
امتیاز Dow Jones بیش از 700 امتیاز افزایش یافته، در حالی که S&P 500 تنها 2.2 درصد رشد داشته که بهترین بازخورد آن از ژانویه 2019 تاکنون به شمار رفته، و از 1:57 بعدازظهر (به زمان اقتصادی) هر هفته با افت 11.5 درصدی مواجه خواهد گشت. شاخص کامپوزیت S&P / TSX در کانادا نیز 174 امتیاز یا 1 درصد صعود داشته و از ساعت 1:45 بعد از ظهر (به زمان اقتصادی) به 16,440 رسیده است.
نگرانی های بازار اخیر به یک عملکرد اقتصادی متزلزل در کانادا منجر گشته و رشد آن به میزان سالانه 0.3 درصد در سه ماه اخیر 2019 به لطف اعتصابات ریلی، شرایط بد آب و هوایی و تعطیلی خطوط لوله های نفت، کاهش یافته که بدترین عملکرد آن در چهار سال گذشته به شمار می رود.
ترس از كروناویروس بر بازار كالا نیز تأثیر گذاشته، به گونه ای که طی هفته گذشته قیمت نفت حدود 15 درصد كاهش داشته و در نتیجه موجب کاهش تقاضای جهانی نفت می گردد. روز دوشنبه، معیار ایالات متحده با 1.89 دلار افزایش به 46.65 دلار در هر بشکه رسیده و استاندارد بین المللی Brent با 1.88 دلار افزایش به 51.55 دلار رسیده است.
در حال حاضر، کاهش نرخ بهره بانک مرکزی کانادا می تواند به تقویت روحیه سرمایه گذاران کمک نموده و اعتماد بین مصرف کنندگان و تاجرین را تقویت نماید.
کاهش نرخ بهره کانادا به عنوان بخشی از تلاش های هماهنگ بانک های مرکزی سراسر جهان تحت تأثیر اقتصادی پیرامون بیماری کرونا ویروس به شمار می رود.
صندوق مالی بین المللی و بانک جهانی همزمان در روز دوشنبه اعلام داشتند که آماده کمک رسانی به کشورهای تحت تأثیر کرونا ویروس از طریق اعطای وام های اضطراری و ... می باشند.
این بیانیه سایر بانک های مرکزی نظیر فدرال رزرو و بانک ژاپن را نیز تحت تاثیر قرار داده و آنان نیز وعده های مشابهی مبنی بر اقدام در صورت لزوم ارائه داده اند.
تاجرین احتمال کاهش نرخ نیم درصدی امتیازها را تا پیش از نشست ماه مارس، 100درصد تخمین زده اند.
Goldman Sachs اما علاوه بر کانادا و ایالات متحده، کاهش شدید نرخ بهره توسط بانک های مرکزی ایالات متحده، استرالیا، هند و کره جنوبی را نیز پیش بینی نموده است.
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی نیز، پیش بینی رشد جهانی خود را در گزارش روز دوشنبه کاهش داد.
OECD اظهار داشته با وجود حتی چند شیوع محدود در خارج از چین، اقتصاد جهانی در سال جاری تنها 2.4 درصد رشد خواهد داشت، که ضعیف ترین اقتصاد جهانی پس از بحران مالی در سال 2009 محسوب می گردد. و چنانچه کشورهای دیگر با شیوعی مشابه چین روبرو گردند، رشد اقتصادی ممکن است به 1.5 درصد کاهش یابد.
شاخص تولید جهانی JP Morgan نیز در ماه گذشته از رکود 2009 تا کنون بنا بر کاهش تولید در چین، بالاترین میزان کاهش را داشته و به 47.2 رسیده است.
بنا بر دو تحقیق اخیر، کاهش شدید تولید چین در ماه فوریه به دلیل کنترل ویروس کرونا، دومین اقتصاد بزرگ جهان را از پا درآورده، اما به عقیده شرکت ها پس از تلاش های محرک دولت، اقتصاد آن دوباره احیا خواهد گشت.
ترجمه نفیسه حسینی