ظریف: "اینستکس" بر خلاف آنچه در برجام پیش‌بینی شده، مناسبات ایران و اروپا را عادی نمی‌کند

Submitted on جمعه, 02/22/2019 - 23:16

ظریف: "اینستکس" بر خلاف آنچه در برجام پیش‌بینی شده، مناسبات ایران و اروپا را عادی نمی‌کند
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبه‌ای با روزنامه آلمانی "زوددویچه سایتونگ" اعلام کرد که نیروهای ایران به دعوت دولت سوریه در این کشور حضور دارند و تا هرزمانی که دمشق بخواهد در آنجا خواهند ماند. وی همچنین "اینستکس" را که تنها امکان مبادله نفت ایران با مواد غذائی و داروئی را فراهم کرده است، نه تنها ناکافی دانست بلکه آن را برخلاف تعهد اتحادیه اروپا در چارچوب برجام معرفی کرد. ظریف گفت که در برجام عادی‌سازی مناسبات بازرگانی میان غرب و ایران پیش‌بینی شده است و "اینستکس" نه تنها عادی‌سازی این مناسبات نیست، بلکه عکس آن است.


محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

محمد جواد ظریف در مصاحبه خود با "زوددویچه سایتونگ"، درباره "اینستکس" گفت «ما می‌توانیم با آن کنار بیائیم، زیرا نمی‌خواهیم انتظارات زیادی از شرکای اروپائی خود داشته باشیم. اما اولاً "اینستکس" هنوز به راه نیافتاده؛ ثانیاً سازماندهی آن تاکنون ٩ ماه طول کشیده؛ و ثالثاً باید پول به آن سرازیر شود؛ و این فقط زمانی عملی است که معامله‌ای وجود داشته باشد. معاملات نفتی و سرمایه‌گذاری در ایران ضرورت دارند».

محمد جواد ظریف در بارۀ کاهش تولید روزانۀ نفت ایران از ٢ میلیون ونیم بشکه به یک میلیون و کفایت آن در دراز مدت گفت : «این میزان حتی از مقداری که ما تا پیش از توافق هسته‌ای با وجود تحریم‌های سازمان ملل متحد می فروختیم کمتر است. اما حالا آمریکا با تمام قدرت فشار می آورد و همه در برابر آن زانو می زنند. شرکت‌های اروپائی ایران را ترک کردند. حرف‌های زیبا در درازمدت کافی نیست».

در پاسخ به این پرسش که تحت شرایط موجود ایران تا کی به برجام متعهد می‌ماند؟
وزیرخارجه جمهوری اسلامی اظهار داشت: «این بستگی به خواست ملت دارد. اقلیت پرسروصدائی مخالف برجام هستند؛ اما اگر مردم خشمگین‌تر شوند، این اقلیت می‌تواند به زودی به اکثریت تبدیل شود. هنوز برپایه یک نظرسنجی، ۵١ درصد مردم ایران از ماندن ما در برجام پشتیبانی می‌کنند».

ظریف در ادامه مصاحبه ادعا کرد که «ایران در سال گذشته به رغم ٤٠ سال مدیریت اقتصادی غلط، ٧ درصد رشد اقتصادی داشته و اگر امروز سقوط کرده دلیلش تحریم‌ها است. وی اعتراف کرد که مدیریت و مشکلات ساختاری در ایران تازگی ندارند».

خبرنگار آلمانی پرسید: آمریکا به مجوزهای استثنائی برای خرید نفت ایران در ماه مه پایان می‌دهد. آنوقت توافق هسته‌ای پایان خواهد یافت؟
وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران پاسخ داد: «اگر همه خریداران نفت ایران تصمیم بگیرند که نفت ما را نخرند ما وسایل دیگری در اختیار داریم».
در پاسخ این پرسش که این وسایل چه هستند؟ ظریف گفت: «من این را نمی‌گویم. ترامپ غافلگیری را دوست دارد، به این دلیل ما می‌گذاریم با آن سرگرم باشد!»

محمد جواد ظریف، دربارۀ ایجاد نهادی در ایران که در ارتباط با "ایستکس" داد وستد با اروپا را ممکن سازد گفت: «برای این کار ما باید بدانیم اروپا چه در پیش دارد؛ از یک هفته پیش کارشناسان ما با اتحادیه اروپا مذاکره می کنند تا بتوانند در ایران مکانیسم‌های مناسب را ایجاد کنند و ما نیازی به ٩ ماه وقت نداریم».

پرسش دیگر "زوددویچه سایتونگ" این بود که ایران در حال حاضر تا چه حد از ثبات برخوردار است؟
ظریف در بارۀ ثبات سیاسی در ایران گفت «ایران بسیار با ثبات است، زیرا ما وابسته به قدرت‌های خارجی نیستیم. ثبات ما از داخل می‌آید، اما مردم رنج می‌برند. هیچ کارشناسی پیش‌بینی نمی‌کرد که به مناسبت چهلمین سالگرد انقلاب این همه آدم به خیابان بیاید».

هنگامی که خبرنگار آلمانی به وی یادآوری کرد که «در ایران بدون وقفه اعتراضات هست و مردم می‌خواهند که دولت پول آن‌ها را در سوریه یا جای دیگر خرج نکند و آن را به بهبود شرایط زندگی در داخل اختصاص دهد»، محمد جواد ظریف اعتراف کرد که« بخشی از مردم ایران با سیاست خارجی حاکمیت موافق نیستند و می‌توانند نظر خود را در خیابان و روزنامه‌ها بیان کنند. اما نظرسنجی دانشگاه "ماریلند" نشان می‌دهد که اکثریت بزرگ معتقد است سیاست ما در سوریه و منطقه برای امنیت ملی ما اجتناب‌ناپذیر است».

ظریف در این گفتگو پایان جنگ در سوریه را نادرست خواند و گفت: «هنوز بخش بزرگی از "ادلب" در دست "جبهه نصرت" است. در "دیرالزور" هنوز داعش حضور دارد. در عراق هم همینطور. تروریست‌ها به خانه رفته و انتظار لحظه مناسب را می کشند تا بازگردند. ما باید محتاط باشیم. حضور ما زمانی به پایان می رسد که دولت سوریه بگوید دیگر به ما نیاز ندارد».

وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران، در پاسخ به این پرسش که آیا روسیه و ایران و ترکیه یک حمله نظامی به "ادلب" را اجتناب‌ناپذیر می‌دانند گفت: «ما خواستار حمله نظامی نیستیم. بلکه به سختی روی جلوگیری از آن کار کرده‌ایم. ما می‌دانیم که هر حمله نظامی در "ادلب" به فاجعه منتهی خواهد شد؛ اما راه حل‌های دیگر شکست خورده‌اند و قسمت های بزرگ‌تری امروز به وسیله "جبهه نصرت" اداره می‌شوند».

در بخش‌های پایانی مصاحبه، خبرنگار آلمانی نظر ظریف را درباره درگیری‌های موجود در بلندی‌های جولان و حمله‌های بی‌شمار اسرائیل به نیروهای ایرانی مستقر در سوریه پرسید. ظریف در پاسخ گفت: «از جانب اسرائیل ماجراجوئی‌هایی وجود دارد و ماجراجویی همیشه خطرناک است. ما به دعوت دولت سوریه در آنجا هستیم. اسرائیل به حریم هوائی لبنان و سوریه تجاوز و حقوق بین‌المللی را نقض می‌کند؛ اگر دلیلی برای نگرانی وجود داشته باشد، رفتار اسرائیل است».

خبرنگار آلمانی سپس پرسید: «شما یک درگیری نظامی با اسرائیل را در راه می بینید؟»
ظریف گفت: «من اینطور فکر نمی کنم. اما چنین امکانی را نمی‌توانیم نادیده بگیریم».
و سرانجام سؤال شد: «آیا خط قرمز معینی وجود دارد که عبور از آن به واکنش کشور شما بیانجامد؟»
ظریف پاسخ داد: «ما از نیروهای خود پشتیبانی می کنیم».

آخرین پرسش این بود که آیا شما از این پشتیبانی می کنید که وضعیت آنجا را عوض کنید؟
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفت: «ما نمی‌توانیم درباره پرسش‌های فرضی صحبت کنیم، بدون این که دولت سوریه تصمیم گرفته باشد چه کند. حضور ما در سوریه، در خدمت مبارزه با تروریسم است؛ همین».

روسیه آمریکا را متهم به برنامه‌ریزی برای مسلح کردن اپوزیسون ونزوئلا و سقوط مادورو کرد
وزارت امور خارجه روسیه ایالات متحده و متحدانش در ناتو را متهم به تلاش برای مسلح کردن مخالفان دولت ونزوئلا کرد. روسیه هشدار داد که واشنگتن تجهیزات و نیروهای ویژه خود را به نزدیکی مرزهای ونزوئلا اعزام کرده است و کاروان کمک‌های بشردوستانه آمریکا برای ونزوئلا به منزله پیش درآمدی برای عملیات نظامی در این کشور است. در همین حال، به‌رغم بستن مرز این کشور با برزیل، در یک گذرگاه مرزی این کشور نا آرامی هایی گزارش شده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه برخی از معترضان با سربازان در گیر شده‌اند و دست کم دو نفر در جریان این درگیری کشته شدند.

ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز جمعه ۳ اسفند/ ۲۲ فوریه گفت، کاروان کمک‌های بشردوستانه آمریکا برای ونزوئلا می‌تواند پیش درآمدی برای درگیری‌ها و بهانه‌ای برای توسل به زور برای برکناری نیکلاس مادورو، رئيس‌جمهوری ونزوئلا از قدرت باشد. وی همچنین گفت که آمریکا طرحی برای ارسال سلاح و اعزام نیرو برای عملیات ویژه به نزدیکی مرزهای ونزوئلا آماده کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه روسیه همچنین گفت: «ما اطلاعاتی در دست داریم که شرکت‌های آمریکایی و متحدان این کشور در ناتو در حال بررسی برای خرید محموله عظیمی از سلاح و مهمات از یکی از کشورهای اروپای شرقی هستند تا متعاقباً آن‌ها را برای مسلح کردن نیروهای مخالف دولت ونزوئلا ارسال کنند.» به گفته خانم زاخارووا این تسلیحات عمدتاً شامل تیربارهای سنگین با کالیبر بزرگ، نارنجک انداز، و مهمات برای تیربارها می شود.

ماریا زاخاروا همچنین هشدار داد که برنامه آمریکا برای ارسال کمک‌های انساندوستانه به ونزوئلا می‌تواند منجر به درگیری و ایجاد بهانه‌ای مناسب برای سرنگون کردن دولت نیکولاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا شود.

سخنگوی وزارت خارجه روسیه با بیان این‌که قرار است روز شنبه طرح "تحریک‌آمیز خطرناک و گسترده‌ای" از سوی آمریکا اجرا شود، اعلام کرد که برنامه ایالات متحده برای ارسال کاروان کمک‌های بشردوستانه به داخل مرزهای ونزوئلا می‌تواند باعث درگیری میان طرفداران و مخالفان دولت ونزوئلا شده و زمینه را برای اقدام نظامی به‌منظور براندازی دولت قانونی کاراکاس فراهم کند.

نیکولاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا هشدار داده است که آمریکا به‌دنبال ضربه زدن به استقلال کشورش از طریق ارسال کمک‌های انساندوستانه است. وی روز پنجشنبه دستور بستن مرزهای آین کشور با کلمبیا و برزیل را صادر کرده است.

خوان گوایدو، رئیس جمهوری خودخوانده و از رهبران مخالفان مادرو، گفته است که روز شنبه برای دریافت کمک‌های بشردوستانه اقدام خواهد کرد. اما وی مشخص نکرده است در شرایطی که مرزهای کشور بسته است، او چگونه می‌خواهد کمک‌ها را دریافت کرده و برای توزیع در ونزوئلا وارد کشور کند.

از سوی دیگر ریچارد برانسون، میلیاردر بریتانیایی و مدیر گروه ویرجین به مرز کلمبیا با ونزوئلا رفته است تا با برگزاری کنسرت موسیقی باعث شود که نظامیان ونزوئلایی مرز را باز کنند و اجازه دهند کمک‌های بشردوستانه وارد ونزوئلا شود.

یادآور می شویم از حدود یک ماه پیش، خوان گوایدو رئیس مجلس ونزوئلا با فراخوان مخالفان دولت، در حین یک تجمع مخالفان در خیابان های مرکزی کاراکاس خود را رئیس جمهوری این کشور خواند و دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا هم بلافاصله او را به‌رسمیت شناخت. خوان گوایدو از سوی بخش مهمی از کشورهای آمریکای جنوبی و کانادا و همچنین بخش مهمی از کشورهای اروپایی حمایت می شود.

این در حالی است که روسیه و چین قدرت های بزرگی هستند که از رژیم کاراکاس حمایت می کنند و ارتش و مقامات دیوان عالی قضایی این کشور، کماکان بر حمایت از مادورو تأکید دارند.

منبع
rfi
نوع خبر

بیشترین بازدید اخبار امروز