پادکست |دورخیز احزاب رادیکال سنی عراق علیه مقاومت؟

Submitted on س., 04/29/2025 - 12:38

گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ـ شصت و یکمین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهم‌ترین روندها، تحولات و همچنین شخصیت‌ها در غرب آسیا می‌پردازد، روز سه شنبه  9 اردیبهشت ماه 1404 ضبط و منتشر شد. در این اپیزود «منصور براتی»، میزبان سرکار خانم «محدثه رضایی»، کارشناس مسائل عراق است.  

در جامعه سیاسی اهل سنت عراق یا اصطلاحاً «بیت سنی» عراق، سه جریان اصلی و بزرگ وجود دارند؛ حزب «تقدم»، حزب «سیاده» و حزب «عزم».

 

حزب تقدم

این حزب در حال حاضر بیشترین آراء را در بین اهل سنت عراق دارد. خاستگاه شکل‌گیری و پایگاه مردمی این حزب در استان الانبار است، اما در میان اهل سنت استان‌های دیگر خصوصاً استان‌های همجوار یعنی صلاح‌الدین و بغداد نیز دارای پایگاه اجتماعی قابل توجهی است. ضمن اینکه نمی‌شود نفوذش در استان‌های نینوا و دیاله و حتی کرکوک را نادیده گرفت.

دومین مزیت مهم این حزب نسبت به دو رقیب اصلی دیگر خود این است که به معنای واقعی کلمه حزب هستند؛ هم انسجام بالایی دارند، هم از تشکیلات و سازماندهی قوی برخوردارند و هم دارای گفتمان مشخص و نسبتاً جامع هستند.

 

حزب سیاده

دومین جریان بزرگ سنی عراق جریان «سیاده» است. ائتلاف سیاده در فضای تحولات سیاسی بعد از انتخابات 2021 تاسیس شد اما به مرور به صورت حزب شخصی خمیس الخنجر، رهبر سیاده درآمد و از سال 2023 تقریباً می‌توان گفت به یک حزب نسبتاً منسجم و تابع شخص خمیس الخنجر تبدیل شده است. سیاده تندترین و رادیکال‌ترین مواضع را نسبت به مقاومت و ایران دارد (که در بخش بعدی به آن پرداخته می‌شود).

حزب عزم

ائتلاف «عزم» هنوز نتوانسته تشکیلات حزبی سازمان‌یافته در سرتاسر استان‌های سنی‌نشین عراق راه بیندازد، اما فراکسیون عزم در پارلمان عراق انسجام خوبی دارد.در حال حاضر ریاست این ائتلاف بر عهده آقای «مثنی السامرائی» است.

 

 

این‌ احزاب سه ضلع اصلی بیت سنی یا به عبارت دیگر سه جریان اصلی اهل سنت عراق به حساب می‌آیند. علاوه بر این سه جریان اصلی، تعدادی جریانات سیاسی درجه سه هم داریم که این‌ها مستقلاً وزن احزاب اصلی را ندارند، اما به عنوان جریان‌های درجه دو با هر حزبی یا تشکیلاتی وارد ائتلاف می‌شوند و آن ائتلاف را تقویت می‌کنند.

انتهای پیام/

منبع
tasnim
نوع خبر

بیشترین بازدید اخبار امروز