بررسی وضعیت دلار در سه بازار

Submitted on پ., 04/05/2018 - 21:39

در ابتدای سال جاری تاکنون و به ویژه در روزهای اخیر دلار هر چند افزایشی پیش رفته اما نوسان تندی نداشته است. این ارز در بازارهای جهانی نیز تقویت شد.
به گزارش ایسنا، بررسی وضعیت دلار در سه بازار ارزی جهانی و همچنین بازار آزاد و مرکز مبادلات ارزی ایران از آرام شدن شدت رشد آن حکایت دارد. گرچه شروع سال جاری با رکورد تازه‌ای برای قیمت دلار همراه بود و بازار آزاد به یکباره با نرخ ۵۰۰۰ تومان و بالاتر روال خود را آغاز کرد، اما در حدود دو هفته ابتدایی در رنجی بین ۵۰۵۰ تا ۵۱۰۰ تومان نوسان دارد.


در بازار صرافان به روال روزهای پایانی سال قبل تمایل چندانی به فروش دلارهای در اختیار خود نداشته و معمولا به مشتریان اعلام می‌کنند ارزی برای فروش ندارند. این در حالی است که صرافی‌هایی که دلار دریافتی از صرافی بانک‌ها با نرخی حدود ۴۸۵۰ دریافت می‌کنند را عرضه کرده و در غیر آن فروش بالایی در صرافی‌ها انجام نمی‌شود.

اما در مرکز مبادلات ارزی، جایی که قیمت دلار به صورت دولتی محاسبه و عرضه شده و متقاضیان خاص خود را دارد قیمت‌ها هرچند صعودی بوده اما رشد زیادی نداشته است، به طوری که از ابتدای سال و البته در روزهای کاری دلار از ۳۷۶۸ به ۳۷۸۲ تومان افزایش قیمت داشته که بیانگر رشد حدود ۱۴ تومانی این نوع ارز است. دلار مبادله‌ای در سال گذشته روزهای کم‌نظیری را در افزایش قیمت پشت سر گذاشت و بیش از ۵۰۰ تومان گران شد. در حال حاضر اختلاف قیمتی دو ارز آزاد و دولتی به حدود ۱۳۰۰ تومان می‌رسد.

در بازار جهانی چه می‌گذرد؟
اما در بازار جهانی دلار در هفته گذشته با افزایش ارزش همراه بوده و در برابر اکثر ارزها تقویت شده است. براین اساس ارزش دلار در برابر ین ۱.۴۴، فرانک سوئیس ۰.۷۱ درصد تقویت شد و در مقابل ارزش یورو به ۰.۲۶ و پوند ۰.۸۲ درصد در برابر دلار تضعیف شده است. براساس تحلیلی که بانک مرکزی درباره تغییرات ارزش دلار منتشر کرده چهار عامل موجب تقویت این ارز در بازارهای جهانی شده است. بسته شدن موقعیت‌های کسری دلار با توجه به نزدیک شدن به پایان فصل نخست سال جاری میلادی، کاهش تورم و افت شاخص مدیران خرید و انتظارات اقتصادی آلمان، افت برخی شاخص‌های اقتصادی انگلیس و همچنین کاهش تقاضای ین و فرانک سوئیس به عنوان ارزهای امن در طی اعلام تمایل چین به مذاکره با آمریکا پیرامون تعرفه‌های تجاری عوامل تقویت دلار اعلام شده است.

در سویی دیگر کاهش نگرانی‌ها در خصوص آغاز جنگ تجاری چین و اروپا با آمریکا تنها دلیل افت ارزش دلار در مقابل برخی ارزها به شمار می‌رود.

فعالیت سامانه بارشی در کشور | بارش تگرگ و وزش باد شدید
مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی با اشاره به فعالیت سامانه بارشی در کشور تا روز شنبه از وزش باد شدید، بارش باران و تگرگ در برخی مناطق خبر داد.
احد وظیفه در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: براساس تحلیل آخرین نقشه‌ها و مدل‌های پیش‌بینی هواشناسی امروز (۱۶ فروردین) در بخش‌هایی از غرب، جنوب غرب، جنوب و مرکز کشور، دامنه‌های جنوبی و مرکزی زاگرس، دامنه‌های البرز مرکزی و شرقی، سواحل مرکزی و شرقی دریای خزر و خراسان شمالی رگبار باران، گاهی رعد و برق و وزش باد شدید موقتی پیش‌بینی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در بعد ازظهر امروز افزایش ابر، احتمال بارش پراکنده و رعد و برق در برخی مناطق شمال شرق کشور و کرمان وجود دارد، تصریح کرد: همچنین امروز در شمال شرق، شرق، جنوب شرق کشور و برخی مناطق استان فارس وزش باد شدید پیش‌بینی می‌شود.

مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی با بیان اینکه احتمال خیزش گرد و خاک در برخی مناطق مذکور وجود دارد گفت: شدت بارش طی امروز در زاگرس مرکزی، سواحل شرقی و مرکزی دریای خزر خواهد بود. همچنین دمای هوا در شمال شرق کشور بین ۶ تا ۸ درجه کاهش می‌یابد.

وظیفه افزود: فردا (۱۷ فروردین) با تقویت سامانه بارشی در مناطق جنوب غرب، جنوب، مرکز و غرب کشور دامنه‌های مرکزی و شرقی البرز، سواحل دریای خزر و بخش‌هایی از شرق و جنوب شرق به طور پراکنده در شمال شرق کشور افزایش ابر، رگبار باران، گاهی رعد و برق و وزش باد شدید موقتی پیش‌بینی می‌شود، همچنین بارش تگرگ در مناطق کوهستانی زاگرس مرکزی دور از انتظار نیست.

وی با اشاره به اینکه روز شنبه (۱۸ فروردین) سامانه بارشی همچنان در کشور فعال خواهد بود، گفت: در این روز در اغلب مناطق کشور بارش باران، گاهی رعد و برق و وزش باد شدید موقتی پیش‌بینی می‌شود. همچنین سه روز آینده خلیج‌فارس مواج و متلاطم خواهد بود.

وظیفه در پایان درباره وضعیت جوی تهران طی دو روز آینده گفت: آسمان تهران فردا نیمه ابری، در بعضی ساعات افزایش ابر و بارش پراکنده، گاهی وزش باد با حداقل دمای ۱۴ و حداکثر دمای ۲۳ درجه سانتیگراد و روز شنبه نیمه ابری تا ابری در بعضی ساعات بارش باران، گاهی رعد و برق و وزش باد با حداقل دمای ۱۳ و حداکثر دمای ۲۰ درجه سانتیگراد پیش‌بینی می‌شود.

بی‌آبی به تابستان امسال نزدیک‌تر می‌شود
وضعیت منابع آبی امسال به‌گونه‌ای است که مسوولان دیگر هشدار کم آبی نمی‌دهند و صراحتا اعلام می‌کنند که تابستان امسال شهرهای زیادی تحت تنش آبی قرار خواهند گرفت و با مشکلاتی در این حوزه مواجه خواهیم شد.
به گزارش ایسنا، در حال حاضر وضعیت منابع آبی کشور وخیم است چراکه ورودی به سدها در سال گذشته در کل کشور تقریبا ۱۴ میلیارد متر مکعب بود که این عدد امسال به حدود ۱۰میلیارد متر مکعب رسیده و کاهشی حدود ۲۷ درصد را نشان می‌دهد.از سوی دیگر بر اساس آمار در سال‌های قبل و در مقاطع مختلف متوسط بارندگی در کشور حدود ۲۷۵ تا ۲۸۰ میلیمتر بوده اما به مرور زمان این عدد به ۲۴۰ میلیمتر و در ۱۰ سال اخیر نیز به ۲۱۰ میلیمتر رسیده و اکنون شرایط به‌گونه‌ای است که به اعتقاد بسیاری از مسوولان سرانه آب کشور یک سرانه بحرانی است.

در سال جاری این تهدید بحرانی‌تر شده چراکه بارندگی که در کشور تا این لحظه شاهد آن هستیم ۹۰ میلیمتر تخمین زده شده و حدود ۴۰ درصد نسبت به سال گذشته و ۴۵درصد نسبت به میانگین کمتر است.مساله دیگری که در این زمینه وجود دارد، عدم تناسب در بارندگی‌ها است به طوری‌که در حوضه ارومیه شرایط مثبت است اما در حوضه خلیج فارس، ایلام، بندر عباس و خوزستان شاهد کاهش ۴۶ درصدی بارندگی نسبت به سال گذشته هستیم.

از سوی دیگر بر اساس آمار موجود در حوزه منابع آبی هم اکنون در استانی همچون البرز حدود یک میلیارد مترمکعب از منابع سطحی، زیرزمینی(چاه‌ها و قنات‌ها) و شبکه‌های مدرن برای بخش کشاورزی مصرف می‌شود که این رقم در استان اصفهان به پنج میلیارد مترمکعب می‌رسد. این موضوع در حالی است که در همین استان اصفهان میزان مصرف بخش شرب و صنعت از آب نیم میلیارد مترمکعب است.

حتی در استان خشکی همچون یزد حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که سهم بخش شرب و صنعت کمتر از ۱۰۰ میلیون مترمکعب تخمین زده شده در این بین حتی در استان کرمان هم بیش از ۶ میلیاردمترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود در حالی که میزان مصرف بخش شرب و صنعت این استان تنها حدود هفت میلیون مترمکعب است.

به هر حال این یک واقعیت در تمام دنیا است که به طور متوسط ۷۰ درصد آب شیرین در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که در مناطق خشک و نیمه خشک این میزان مصرف از آب‌های شیرین در بخش کشاورزی به حدود ۸۵ تا ۹۵ درصد می‌رسد. بنابراین طبیعی است لزوم توجه مصرف صحیح آب، بیشتر متوجه اصلی‌ترین بخش مصرف یعنی حوزه کشاورزی باشد.

از سوی دیگر براساس پیش بینی‌های سازمان هواشناسی در طی یکی دو ماه اخیر امید می‌رفت تا در اواخر زمستان سال ۱۳۹۶ کاهش بارندگی‌ها به حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به سال گذشته برسد.ولی متاسفانه شرایط فعلی از پیش‌ بینی‌های صورت گرفته هم کمی سخت‌تر است چرا که از ابتدای سال آبی(ابتدای مهرماه) تا پایان اسفندماه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۸ درصد کاهش بارندگی داشته‌ایم.

وضعیت فعلی بیانگر تابستانی سخت در حوزه منابع آبی است تا جایی که اگر از هم اکنون تدابیر مدیریتی در این حوزه اتخاذ نشود به گفته بسیاری از کارشناسان با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد لذا انتظار می‌رود دولت نگاه ویژه‌تری نسبت به این مساله داشته باشد.

منبع
hamshahrionline
نوع خبر

بیشترین بازدید اخبار امروز