
زیتون پرورده چاشنی شمالی است که در منوی بسیاری از رستورانهای ایرانی وجود دارد. از آنجایی که رودبار از شهرهای اصلی تولید زیتون است، این چاشنی هم در رودبار و سایر شهرهای شمالی کشور رایج است. اگر مایل هستید در خانه زیتون پرورده درست کنید مواد اولیه آن از جمله زیتون، انار، گردو و سبزیجات معطر را تهیه کرده و مطابق با دستورالعمل پیش روید. البته این مساله را درنظر داشته باشید که زیتون پرورده اصل با محصولات محلی شمالی درست میشود و ممکن است شما به آن دسترسی نداشته باشید، پس میتوانید از جایگزینهایی برای آن استفاده کنید.
مواد لازم برای تهیه زیتون پرورده خانگی:
زیتون بدون هسته نیم کیلوگرم
رب انار دو پیمانه
انار دو قاشق غذاخوری
گردو 300 گرم
روغن زیتون دو قاشق غذاخوری
سیر چند حبه
سبزی معطر شمالی (در صورت نداشتن، یک قاشق غذاخوری از سبزی نعنا و آویشن)
آبلیمو تازه دو قاشق غذخوری
گلپر
طرز تهیه زیتون پرورده
ابتدا هسته زیتونها را درآورده و خوب بشویید.
اگر زیتون شما شور یا ترش است به مدت یک ساعت در آب قرار دهید و آبکش کنید. توجه داشته باشید که بیشتر از این، زیتون را در آب قرار ندهید تا بیمزه نشود.
اگر سبزی محلی شمالی (چوچاق) داشتید، آن را بشویید، در مخلوطکن بریزید یا به صورت دستی خرد کنید. اما اگر سبزی محلی در دسترس شما نیست از نعنا و آویشن خشک و ساییده شده استفاده کنید.
مغر گردو را چرخ کنید.
سیر را له کنید.
سبزی، سیر، مغز گردو، گلپر، رب انار را با روغن زیتون مخلوط کنید.
مواد را حسابی باهم مخلوط کنید.
آب انار به اندازهای اضافه کنید که خیلی شل نشود.
زیتونها را به مواد اضافه کنید.
میتوانید برای ترشتر شدن از آبلیمو هم استفاده کنید.
در آخر دانههای انار را هم به زیتون پرورده اضافه کنید.
نکات مهم در تهیه زیتون پرورده
در اولین مرحله وقتی زیتونها را شستید در آبکش برای مدت زمان کافی بگذارید تا کاملا خشک شود، در غیر این صورت ممکن است کپک بزند.
بیشتر از یک ساعت زیتونها را در آب نگذارید تا بیمزه نشود.
اگر به سبزی محلی شمالی (چوچاخ) دسترسی ندارید و میخواهید حتما از سبزی تازه استفاده کنید، برگ نعنای تازه گزینه مناسبی است و میتواند جایگزین نعنا و آویشن خشک شود. برگ نعنا را چرخ کنید.
استفاده از گلپر و سیر کاملا اختیاری است و بستگی به سلیقه شما دارد.
توجه کنید که از گردوی مرغوب استفاده کنید که طعم تلخی نداشته باشد.
همانطور که گفتیم زیتون نوعی چاشنی محبوب شمالی است که در رودبار و گیلان بیشتر از سایر نقاط ایران پیدا میشود. البته این کنار غذایی خوشمزه در گذشته همراه با برنج یا نان هم خورده میشد. امروزه زیتون پرورده را بیشتر همراه با کباب، ماهی، مرغ، باقلاقاتوق و غذاهای برنجی دیگر میخورند.