نمایندۀ کارفرمایان فرانسه: چرا ایران تحریم می‌شود اما عربستان خیر؟

Submitted on چ., 10/24/2018 - 19:35

نمایندۀ کارفرمایان فرانسه: چرا ایران تحریم می‌شود اما عربستان خیر؟
به عقیدۀ رئیس سندیکای کارفرمایان فرانسه، تحریم کردن بازرگانی با ایران، اما آزاد نگاه داشتن آن با عربستان «منطقی نیست». او همچنین از اعمال تحریم‌های آمریکایی علیه مؤسسات غیرآمریکایی به تندی انتقاد کرد و گفت که اروپاییان باید در قبال آمریکا دارای استقلال رأی و عمل باشند.


"Geoffroy Roux de Bézieux" رئیس سندیکای کارفرمایان فرانسه (MEDEF) : اروپاییان باید در قبال آمریکا دارای استقلال رأی و عمل باشند.
franceinfo
روز چهارشنبه ٢۴ اکتبر/٢ آبان، "ژوفروا رو دو بِزیو"* رئیس سندیکای کارفرمایان فرانسه (MEDEF)، گفت: «اگر بنا باشد با کسانی بده و بستان داشته باشیم که ارزش‌های ما را محترم نمی‌شمارند، حداقل باید رویۀ واحدی را در مورد همه رعایت کنیم».
او که در یک گردهمایی شرکت‌های خصوصی صحبت می‌کرد گفت: «ایران که معایب زیادی دارد به هرحال یک دموکراسی است و پرزیدنت روحانی با رأی ایرانیان انتخاب شده»...
آقای "دو بِزیو" که سخنگوی کارفرمایان فرانسوی محسوب می‌شود، اضافه کرد که «حقوق زن در ایران نسبت به حقوق زن در عربستان بسیار برتری دارد».
وی همچنین به اصل «فرا سرزمینی بودن» تحریم‌های آمریکا شدیداً حمله کرد و گفت: «من به آقای ترامپ رأی نداده‌ام؛ من به آقای ماکرون رأی داده‌ام و اوست که باید به من بگوید آیا با ایران تجارت بکنم یا خیر»؟ او تأکید کرد که «باید در سطح اروپایی دارای حداقل استقلال تصمیم باشیم».

قبلاً "برونو لومِر" وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه نیز از تحریم‌های "فراسرزمینی" انتقاد کرده بود. مطابق این اصل، ایالات متحد آمریکا می‌تواند با اتکاء به قوانین خود، هر شرکتی را در خارج از خاک آمریکا تحت پیگرد قرار دهد و آن را تحریم کند.

رئیس سندیکای کارفرمایان فرانسه، در پاسخ به پرسشی دربارۀ فروش اسلحه به عربستان گفت: «اگر قرار باشد که فقط با کشورهای دموکرتیک داد و ستد کنیم، چندان تجارتی نخواهیم داشت؛ بر خلاف پیش‌بینی‌های قبلی، دموکراسی در جهان در حال عقب نشینی است».
او افزود: «ما ناچاریم با همه تجارت کنیم، با امید به این که هر چه مبادله بیشتر می‌شود ارزش‌هایی که برای ما مهم است یعنی احترام به انسانیت نیز بیشتر گسترش یابد». وی تأکید کرد که این تنها یک امید است و قطعی نیست.

پس از ماجرای جمال خاشقجی، کشورهای غربی درباره فروش سلاح به عربستان سرگردان مانده‌اند
در واکنش به تصمیم و درخواست صدراعظم آلمان مبنی بر متوقف نمودن فروش تسلیحات به عربستان تا زمان روشن شدن ابهامات پروندۀ قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد سعودی، دولت کانادا فسخ قرارداد فروش تسلیحات به ریاض را دشوار دانست؛ نخست وزیر اسپانیا نیز با توقف فروش سلاح به این کشور مخالفت کرد؛ این در حالیست که رئیس جمهوری فرانسه هنوز در این زمینه واکنشی نشان نداده و از پاسخگویی در این خصوص امتناع ورزیده است.

"جاستین ترودو" نخست وزیر کانادا، روز سه‌شنبه ٢٣ اکتبر/ اول آبان طی یک کنفرانس خبری، ضمن تأکید بر لزوم پاسخگویی شفاف عربستان سعودی دربارۀ قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد سعودی، در پاسخ به چگونگی اتخاذ موضعی سختگیرانه بر علیه ریاض گفت: «فسخ کردن قرارداد مهم فروش تسلیحات کانادا به عربستان سعودی، بسیار دشوار است». وی افزود که این قرارداد ١۵ میلیارد دلاری، توسط دولت قبلی این کشور در سال ٢٠١٤ با دولت ریاض بسته شده است و با فسخ آن، کانادا بسیار متضرر خواهد شد.
نخست وزیر کانادا، در پاسخ به این پرسش که آیا کانادا در توقف فروش سلاح به عربستان، برای تحت فشار قرار دادن این کشور در روشن کردن ابهامات قتل جمال خاشقجی، از تصمیم دولت آلمان پیروی می کند یا نه؟ گفت که «ما باید گزینه‌هایی را که در پیش‌رو داریم، بررسی کنیم».

"پدرو سانچز" نخست وزیر اسپانیا نیز روز چهارشنبه ٢٤ اکتبر، ضمن محکوم کردن قتل جمال خاشقجی، با توقف فروش سلاح به عربستان مخالفت کرد و گفت من خود را در موضعی قرار می دهم که منفعت اسپانیا در آن باشد.

از سوی دیگر، "امانوئل ماکرون" رئیس جمهوری فرانسه که روز سه شنبه به همراه "فلورانس پارلی" وزیر دفاع کابینۀ خود، از نمایشگاه تسلیحات دفاعی دریایی "یوروناوال ٢٠١٨" بازدید می‌کرد، در مواجهه با پرسش خبرنگاران در خصوص پیروی از درخواست آلمان از کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا مبنی بر متوقف نمودن فروش تسلیحات به ریاض، حاضر به پاسخگویی نشد. رئیس جمهوری فرانسه با لحنی تند تأکید کرد که « چه به مذاق شما خوش بیاید یا نه، برنامۀ من را رسانه‌ها تعیین نمی‌کنند؛ من در حال حاضر بر روی موضوع دیگری متمرکز هستم که پرسش شما هیچگونه ارتباطی با آن ندارد؛ بنابراین به این سؤال جوابی نمی دهم».
وی در پاسخ به دومین سؤال در این زمینه گفت: «قرار نیست که هر بار یکی از مقامات سیاسی اظهار نظری کرد، من واکنشی نشان دهم».

همچنین "فلورانس پارلی" وزیر دفاع فرانسه، ضمن بازدید از نمایشگاه تجهیزات دریایی، به این ماجرا اشاره کرده و اظهار داشت: «دولت در انتظار نتیجۀ تحقیقات قابل اعتماد دربارۀ مسئولین این جنایت است.
وی افزود: «یک عمل غیر قابل پذیرش انجام گرفته است. رئیس جمهوری، پیش از این در این مورد سخن گفته است. وزیر امور خارجۀ فرانسه و همتایان بریتانیایی و آلمانی او نیز در این خصوص اظهار نظر کرده و تصریح کرده اند که اولویت اصلی اینست که تحقیقاتی معتبر در این زمینه صورت گیرد».
وزیر دفاع فرانسه تأکید کرد :« دربارۀ صادرات سلاح به عربستان، ما در انتظار نتایج این تحقیق هستیم. ما باید تصمیمات خود را بر پایۀ اقداماتی روشن و مشخص اتخاذ کنیم. هرگاه ارتکاب چنین اعمالی محرز شد، نتایج لازم را از آن خواهیم گرفت؛ بنابراین من امروز نمی توانم تا هنگامی که نتایج چنین تحقیقی معلوم نیست، به شما پاسخی بدهم؛ بسیار اهمیت دارد که این تحقیق از اعتبار برخوردار باشد و ما نسبت به اعتبار آن بسیار سختگیر خواهیم بود».

"آنگلا مرکل" صدر اعظم آلمان، روز سه‌شنبه ٢٣ اکتبر، اعلام کرده بود که که اگر دولت ریاض، ابهامات پروندۀ قتل جمال خاشقجی را روشن نکند، آلمان فروش و صادرات تسلیحات به عربستان سعودی را متوقف خواهد کرد.

در حالیکه ولیعهد عربستان وعده داد کلیۀ دست‌اندرکاران قتل جمال خاشقجی به مجازات برسند، ترامپ مسئولیت احتمالی خود او را در این قتل نفی نمی‌کند
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، دربارۀ دخالت احتمالی محمدبن سلمان، ولیعهد عربستان در قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد سعودی، چندین بار تا کنون با وی گفتگو کرده است

محمدبن سلمان ولیعهد عربستان سعودی، روز چهارشنبه ٢ آبان/ ‌‌٢٤ اکتبر، قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد سعودی را «دردناک» و «غیرقابل توجیه» و «جنایتی کینه‌‌توزانه» توصیف کرد و وعده داد که «کلیۀ مجرمین در این ماجرا به عدالت سپرده شوند». ولیعهد عربستان که در «همایش سرمایه‌گذاری آینده» در ریاض سخن می‌گفت اضافه کرد که کشور او و ترکیه «برای دست یافتن به نتایج» لازم در بارۀ این قتل، با یکدیگر همکاری می‌کنند.

شاهزاده بن سلمان که از هنگام ناپدید شدن و سپس آشکار شدن قتل جمال خاشقجی تا کنون سکوت کرده بود، روز چهارشنبه ٢٤ اکتبر برای نخستین بار در برابر شرکت‌کنندگان در همایش اقتصادی ریاض به این موضوع پرداخت. سخنان وی هنگامی بر زبان می‌آید که شواهد موجود بیش از پیش، از دخالت وی در این اقدام حکایت می‌کند؛ حتی رئیس جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ که متحد عربستان و ولیعهد این کشور محسوب می‌شود، روز گذشته تلاش‌های ناکام ریاض را برای ارائۀ روایتی ساختگی از این ماجرا «شکست کامل» خواند و آن را «ناشیانه‌ترین پنهان‌کاری در تاریخ» توصیف کرد.

دونالد ترامپ در پاسخ به "وال استریت جورنال" دربارۀ دخالت احتمالی محمدبن سلمان گفت که «وی در حال حاضر مسئولیت امور را در عربستان برعهده دارد و اگر کسی در این ماجرا دخالتی داشته باشد، او خواهد بود».
رئیس جمهوری آمریکا گفت که در این زمینه چندین بار با محمدبن سلمان گفتگو کرده است. وی گفت «نخستین پرسش من از او این بود که آیا در جریان تدارک قتل بوده است یا خیر»؟ بگفتۀ او پاسخ ولیعهد عربستان منفی بوده است.
دونالد ترامپ همچنین از او پرسیده است که این عملیات در چه سطحی طراحی شده بود؟ و وی پاسخ داده است «در سطوح پائین مسئولیت».
رئیس جمهوری آمریکا خود با ناباوری افزوده است «دلم می‌خواهد سخنان آنان را باور کنم. واقعاً دلم می‌خواهد باور کنم».

ولیعهد عربستان، روز چهارشنبه ٢ آبان/ ٢٤ اکتبر ، پیش از حضور در "همایش سرمایه‌گذاری آینده"، در یک تماس تلفنی با رئیس جمهوری ترکیه با وی دربارۀ «تلاش‌های مشترک برای روشن کردن کلیۀ جوانب قتل جمال خاشقجی و تمهیداتی که می‌توان به این منظور اتخاذ کرد» گفتگو نمود.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، نیز در یک سخنرانی در آنکارا تأکید کرد که این کشور «اجازۀ پنهان کاری دربارۀ این قتل را نمی‌دهد» و گفت آنکارا اقدامات لازم را برای آنکه «کلیۀ مسئولان این قتل» به مجازات برسند، به اجرا خواهد گذاشت؛ او در این باره با تأکید گفت «چه کسانی که تصمیم به انجام آن گرفته و چه آنهائی که آن را اجرا کرده‌اند».
رئیس جمهوری ترکیه گفت: «ما اطلاعات تازه در این باره را در نهایت شفافیت در اختیار متحدان خود می‌گذاریم تا جوانب پوشیدۀ این قتل آشکار شود».

پلیس ترکیه امروز اعلام کرد که اجازۀ تجسس در باغ کنسولگری و چاهی که در آن قرار دارد را نیافته است.

آمریکا و متحدین عرب این کشور، ٩ تن از جمله ٢ فرمانده سپاه قدس را تحریم کردند
وزارت خزانه‌داری آمریکا و متحدان عرب آمریکا در خلیج فارس، نام ٩ نفر دیگر از جمله ٢ تن از فرماندهان سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران را به فهرست تحریم‌های بین‌المللی خود افزودند. گفته می‌شود ٢ ایرانی در فهرست جدید به نام‌های "محمد ابراهیم اوحدی" و "اسماعیل رضوی" از افسران و فرماندهان سپاه قدس جمهوری اسلامی هستند.


نمای بیرونی وزارت خزانه‌داری آمریکا در واشنگتن
Wikipedia
وزارت خزانه‌داری آمریکا، روز سه‌شنبه اول آبان/ ٢٣ اکتبر، با انتشار بیانیه ای اعلام داشت که این ٢ عضو سپاه در مأموریت‌های خود در "بیرجند" با طالبان افغانستان در تماس بوده و در تجهیز نظامی و حمایت و پشتیبانی فنی، مالی و اطلاعاتی طالبان، نقش داشته‌اند.
به گزارش منابع خبری در میان تحریم‌شدگان نام ٢ پاکستانی و ۵ افغانی نیز دیده می‌شود.
٢ تن از افغان‌های تحریم‌شده، "عبدالله صمدی" و "صدر ابراهیم"، از اعضای طالبان هستند که بر حملات انتحاری این گروه نظارت دارند.
خبر تحریم‌های‌ تازه‌ آمریکا، روزسه‌شنبه ٢٣ اکتبر، به هنگام دیدار "استیون منوچین"، وزیر خزانه‌داری آمریکا از عربستان سعودی، از سوی "نهاد مبارزه با حامیان تروریسم" انتشار یافت.

علاوه بر آمریکا، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین، کویت، عمان و قطر، در این نهاد عضویت دارند.
بیانیه می‌گوید: "جلال اوحدی"، از فرماندهان سپاه قدس که در این بیانیه نام وی برده شده، در سال ٢٠۱٧ میلادی، در هرات با نمایندگان طالبان افغانستان دیدار و وعده تأمین کمک‌های مالی و نظامی به آنها را داده است.
"اسماعیل رضوی"، فرمانده دیگر سپاه قدس متهم است که با شورشیان طالبان در چندین ولایت افغانستان از جمله "فراه" در تماس بوده و طلبان را به انجام حملات تشویق کرده است. مقامات جمهوری اسلامی ایران، در فرصت‌های گوناگون داشتن رابطه نظامی یا مالی با طالبان را انکار کرده و گفته اند که تماس‌های محدود آنها با طالبان به منظور اطلاع از اوضاع عمومی این کشور بوده است.

از سوی دیگر، خبرگزاری دولتی عربستان سعودی اعلام داشت که عربستان و بحرین، سپاه پاسداران ایران از جمله "قاسم سلیمانی"، فرمانده نیروی سپاه قدس و دو تن دیگر از اعضای این تشکل سیاسی- نظامی به نام‌های "حامدعبداللهی" و"عبدالرضا شهلا" را به فهرست تحریم‌های خود افزوده‌اند.

منبع
rfi
نوع خبر

بیشترین بازدید اخبار امروز