آلمان هزاران همکار بومی در معرض خطر خود در افغانستان را رها کرده است

Submitted on ش., 07/29/2023 - 11:49

نتایج به دست آمده از پژوهش درباره وضعیت همکاران بومی نهادهای آلمانی در افغانستان، روز جمعه ۲۸ ژوئیه/۶ مرداد، در پایگاه اینترنتی شبکه نخست تلویزیون آلمان و بسیاری دیگر از رسانه‌های این کشور منتشر شد. روزنامه‌نگاران شبکه‌های تلویزیونی شمال و غرب آلمان، روزنامه زوددویچه سایتونگ و نهاد "لایت هاوز" در این پژوهش مشارکت داشته‌اند.

دولت و تعهداتی که زیرپا گذاشت

دولت آلمان مرکب از سه حزب سوسیال دموکرات، سبزها و دموکرات آزاد، در پیمان ائتلاف قول داده است که موانع بررسی درخواست انتقال همکاران محلی پیشین ارتش و سایر نهادهای آلمانی از افغانستان را از سر راه بردارد تا آن‌ها بتوانند همراه با اعضای خانواده‌های خود هرچه سریع‌تر منتقل شوند.

در آن زمان، تعداد همکاران بومی ارتش، وزارت کمک‌های عمرانی و نهادهای امدادی و امنیتی آلمان در افعانستان همراه با اعضای خانواده‌های آن ها ۴۰ هزار تن برآورد شد. مقام‌های بلندپایه آلمان در عین حال اعلام کردند که بر این تعداد باید هزاران خبرنگار، حقوقدان و فعال مدنی را هم افزود که امنیت آن‌ها از سوی طالبان به خطر افتاده است.

اما بنا به گزارش انتشار یافته در روز جمعه با گذشت نزدیک به دوسال از انتقال قدرت در افغانستان، تاکنون تنها ۳۰ هزار افغانستانی در چارچوب پشتیبانی از به خطر افتادگان به آلمان وارد شده‌اند و هزاران تن دیگر در خاک افغانستان با طالبان تنها گذاشته شده‌اند.

چندی پیش، وزیرکشور آلمان در پاسخ به پرسش نمایندگان مجلس فدرال اعلام کرد که تعدادی از همکاران پیشین آلمان در افغانستان درگذشته‌اند و برخی از آن‌ها نیز به مرگ طبیعی نمرده‌اند.

دوسال زندگی در سایه ترس

براساس گزارش‌هائی که تاکنون در رسانه‌های آلمانی منتشر شده است، اغلب همکاران محلی پیشین آلمان همچنان در مخفی‌گاه‌ها به سر می‌برند و یا در خانه‌های بستگان خود پنهان شده و انتظار اقدام دولت آلمان را می‌کشند، اما از زمان تجاوز نظامی روسیه به اوکراین توجه دولت آلمان به این انسان‌ها به شدت کم شده است. در ۱۸ ماه گذشته بیش از یک میلیون شهروند اوکراین به آلمان وارد شده‌اند و رسیدگی به امور آن‌ها از توجه دولت آلمان به سرنوشت افغانستانی‌های در خطر زندان و مرگ کاسته است.

در آغاز گزارش روز جمعه تیم آلمانی می‌خوانیم: "دو سال پس از قدرت گرفتن طالبان در افغانستان، هنوز هزاران انسانی که جانشان تهدید می‌شود انتظار صدور ویزا برای سفر به آلمان را می‌کشند".

پژوهش‌های انجام شده به وسیله خبرنگاران نشان می‌دهد که تعداد زیادی از درخواست‌های ویزای افرادی که حتی تحت خطر بودنشان مورد تایید وزارت کمک‌های عمرانی آلمان قرار گرفته از سوی دولت آلمان رد شده است.

از میان ۳۰ هزار افغانستانی که در دو سال گذشته یا به وسیله آلمان به این کشور آورده شده و یا خود موفق شده‌اند به آلمان برسند، تعداد چندان زیادی در شمار همکاران پیشین محلی آلمان نیستند.

در بخشی از گزارش تازه اعلام شده است که تنها کمی بیش از ۳ هزار تن از افغانستانی‌های رسیده به آلمان در شمار همکاران پیشین آلمان هستند و ۲ هزار تن نیز فعالان مدنی تحت خطر و همراهان خانوادگی آن‌ها شمرده می‌شوند.

گزارشگران به استناد آمار وزارت کمک‌های عمرانی آلمان نوشته‌اند که از میان ۶۶۰۰ مورد ادعای درخطر بودن که از سوی همکاران پیشین آلمان تسلیم این کشور شده است،۳۴۰۰ مورد تایید، ۲۵۰۰ مورد رد شده و ۷۰۰ مورد انتظار رسیدگی را می‌کشند

پروژه همکاری پلیس افغانستان یکی از مهم‌ترین طرح‌هائی بود که وزارت کمک‌های عمرانی آلمان در این کشور اجرا می‌کرد. در زمان انتقال قدرت به طالبان، ۱۵۰۰ تن با این پروژه همکاری داشتند. این افراد از سوی طالبان "عامل بیگانه" یا جاسوس خوانده می‌شوند و بیش از سایرین با خطر دستگیری و اعدام دست و پنجه نرم می‌کنند. با این همه، گزارش روزنامه نگاران حکایت از آن دارد که دولت المان در مواردی بسیار به درخواست ویزای آن‌ها نیز پاسخ منفی داده است.

وزارت کمک‌های عمرانی آلمان تایید کرده است که همکاران محلی پروژه آموزش پلیس به خاطر فعالیت‌های علنی خود در کنار مستشاران آلمانی کاملا شناخته شده هستند و به این دلیل باید هرچه زودتر ویزا دریافت می‌کردند. اما حتی این دیدگاه نیز نتوانسته است به اقدامات دولت سرعت ببخشد و یا مانع رد درخواست وزیرا شود.

روزنامه نگاران آلمانی می‌نویسند که یکی از بهانه‌های مهم دولت برای رد بسیاری از درخواست‌ها این است که درخواست‌دهنده، علاوه بر همکاری با ارتش و نهادهای آلمانی، دلایل دیگری را نیز برای به خطر افتادن خود اعلام کرده است. در این موارد ماموران رسیدگی به درخواست معمولا به این نتیجه می‌رسند که متقاضی نه به دلیل همکاری با آلمان بلکه به دلایل شخصی در خطر است. پس به درخواست او نمی توان در چارچوب "مقررات مربوط به نجات همکاران محلی" رسیدگی کرد.

شاید تاثیر همین نتیجه‌گیری های بهانه‌جویانه باشد که به نوشته روزنامه‌نگاران، از ۱۳۰۰ درخواست ویزا و اقامت همکاران افغانستانی پروژه آموزش پلیس تنهابه ۵۶ درخواست پاسخ مثبت داده شده، هزار درخواست رد شده و بقیه درخواست‌ها همچنان بلاتکلیف مانده‌اند.

دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید

اخبار جهان را با بارگیری اَپ ار.اف.ای دنبال کنید

منبع
rfi
نوع خبر

بیشترین بازدید اخبار امروز