حمله شدید وزیر راه به پارلمان؛ آخوندی استیضاح مجلس را به استیضاح کشید

Submitted by ebrahim on ش., 03/10/2018 - 00:47

وزیر راه و شهرسازی طی یادداشتی با انتقاد شدید از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بابت طرح استیضاحش با طرح این پرسش که "آیا این استیضاح پایه‌ استواری دارد؟" گفت: نمایندگان چگونه و با چه‌مدرکی به این نتیجه رسیدند مقصر سقوط هواپیمای آسمان هستم؟

حمله شدید وزیر راه به پارلمان؛ آخوندی استیضاح مجلس را به استیضاح کشید
متن یادداشت تلگرامی وزیر راه و شهرسازی درباره استیضاحش در ادامه می‌آید؛

مسیرِ پرسش و پاسخ بین مجلس و دولت جاده‌ یکطرفه است. قطعاً حرکت در خلاف جهت جریمه سنگینی دارد. لیکن، این‌بار می‌خواهم برخلاف رویه‌ معمول، پرسشی را با نمایندگانِ عزیزِ استیضاح‌کننده در میان بگذارم و به‌قول معروف طلب توضیح کنم. و آن این است که آیا این استیضاح پایه‌ استواری دارد؟ و آیا مراحلِ عرفِ حقوقی شکل‌گیری خود را طی کرده‌است؟ و سرانجام، آیا بر اثرِ آن نکته تاریکی روشن خواهد شد؟

بسیار خرسندم که برای سومین بار در صحن مجلس شورای اسلامی برای پاسخ به استیضاح نمایندگان طالب توضیح حضور پیدا خواهم کرد. البته افزون بر استیضاح، تا کنون چهار بار دیگر نیز برای پاسخ به سؤال نمایندگان محترم نیز حضور یافته‌ام و در تمام موارد اکثریت نمایندگان عزیز توضیح‌های این‌جانب را قانع‌کننده‌ تشخیص داده‌اند. مبنای من در ادای توضیح‌ها همواره بر صداقت و درستی، منظور داشتن منافع ملی و رعایت وجدان جمعی ملت عزیز ایران بوده‌ و هست. و بر این باور نیز هستم که روح مردم‌سالاری چیزی جز اعمال حق پرسشگری برای ملت و ملزم‌ساختن مسئولان به پاسخگویی در چارچوب قانون چیز دیگری نیست. و باید با جان و دل آن را پاس بداریم، با این وجود، چند نکته باریکتر ز مو اینجاست.

بنا به‌گفته‌ منطقیان یکم، پرسش باید بر پایه‌های درست و پایداری استوار باشد، این بدین معنی است که پرسش از آنچه می‌دانیم بی‌مورد است. و پرسش از آنچه که پاسخش در نتیجه آزمون باید به‌دست آید، قبل از آن، بی‌نتیجه است. دوم، آنکه پرسشگری باید بر مبنای حقوقِ قانونی پرسش‌کننده و پاسخگو بوده و فرایندهای حقوقی و قانونی در شکل‌گیری آن طی شده باشد، این نیز مورد اجماع جامعه‌های مبتنی بر حاکمیت قانون است. سوم، در نتیجه پرسش، حقیقتی روشن شود و گرهی از امور کشور طی آن باز شود.

بی‌گمان استفاده‌ شکلی و ظاهری از این حقوق، نه‌تنها به نهادینه شدن مردم‌سالاری و آزادی منجر نخواهد شد که می‌تواند نتیجه معکوس هم داشته باشد. نمونه افراطی این وضعیت را در دولت‌های نهم و دهم همگان دیدیم و اکنون نیز می‌بینیم که بر اثرِ آن چگونه جامعه در لب پرتگاه شکاف اجتماعی؛ و به‌تعبیر قرآن بر لبِ گودالِ آتشی که کنده شد و هرگز پر نشد‌ قرار گرفت و اینک نیز هم‌چنان نهاد جامعه تا این حد بی‌قرار و ناآرام است.

اجازه دهید فراگرد شکل‌گیری این استیضاح را بررسی کنیم. من در پی نیت‌خوانی نیستم و از مقاصد پنهان سخن نمی‌گویم. من می‌خواهم یک روایت رسمی داشته باشم. استیضاح در پی سانحه سقوط هواپیمای آسمان کلید خورد و یکی از طراحان آن عنوان کرد "باید توجه داشت در حوادث نفتکش سانچی و سقوط هواپیمای تهران به یاسوج وزارتخانه‌های تعاون،کار و رفاه اجتماعی و راه و شهرسازی مقصر هستند".

ایشان چگونه و با چه‌مدرکی به این نتیجه رسیدند؟ در کجای فرایندی که منجر به سانحه سانچی شد، وزارت راه قرار می‌گیرد که ایشان حکم به تقصیر صادر فرموده‌اند؟ همگان آگاهند و نمایندگان محترم به‌قاعده بیش از دیگران آگاهند که سانحه توسط گروهی متشکل از کارشناسان ارشد رسیدگی به سوانح دریایی کشورهای ذی‌ربط؛ ایران، چین، پاناما و هنگ‌کنگ در دست رسیدگی است. رسیدگی بر اساس دستورالعمل رسیدگی به سوانح دریایی که ضمیمه کنوانسیون بین‌المللی ایمنی جان اشخاص در دریا (SOLAS) است، صورت می‌گیرد. جمهوری اسلامی ایران نیز جزو کشورهای متعاهد آن می‌باشد. حال چگونه ایشان به این نتیجه رسیده‌اند که وزارت راه‌وشهرسازی مقصر است؟ در موضوعی که با جان انسان‌ها سروکار دارد، آیا گفتن چنین سخنان بی‌بنیانی موجب آزردگی عواطف و احساسات خانواده‌های عزیز داغدار و عموم مردم نمی‌شود؟

عمل به قانون از هر کسی پسندیده ‌است و البته از نمایندگان محترم پسندیده‌تر است. و اما درباره سقوط هواپیمای آسمان در مسیر تهران ــ یاسوج، بر اساس ماده 22 قانون هواپیمایی کشوری و آیین‌نامه اجرایی آن پس از وقوع سانحه، ستاد رسیدگی به سانحه باید شکل گیرد تا به آن رسیدگی نماید. دقیقاً همان روز 1396/11/29 اولین اقدامی که از سوی اینجانب طی ابلاغ به سازمان هواپیمایی کشوری صورت گرفت، تشکیل ستاد رسیدگی به سانحه بود که اولین گزارش را نیز انتشار داد. به‌موجب قانون، استیضاح‌کنندگان می‌بایست تأمل می‌کردند تا گزارش این ستاد انتشار می‌یافت و براساسِ آن قاصران و یا مقصران احتمالی شناسایی و آن‌گاه اقدام به استیضاح و یا استفاده از سایر ابزارهای نظارتی می‌نمودند.

دوستان در حالی که من در محل وقوع سانحه در حال تنظیم امور امداد، تجسس، شناسایی و سرکشی به خانواده‌های داغدار بودم، درخواست استیضاح را به هیئت رییسه تقدیم نمودند. آیا واقعاً درست است که مسئول درگیرِ عملیات میدانی را در چنین موقعیتی از کار بازداشت؟ آن هم پیش از آنکه کوچکترین اطلاعی از کیفیت وقوع سانحه به‌دست‌آید؟ ممکن است گفته شود که ما نگران تطویل زمان یافتن لاشه هواپیما و جعبه سیاه بودیم. آیا نمی‌شد دو هفته انتظار کشید؟ هرچند، حتی این موضوع هم موجب نمی‌شود تا با چشم بسته دستگاهی با این سطح از حساسیت را متهم نمود. در این مورد، ظرف دو روز پس از سانحه در 1396/12/1 لاشه هواپیما و ظرف چهارده روز پس از آن در 1396/12/12 جعبه سیاه یافته شدند. و امید است که با توجه به اطلاعات گردآوری‌شده، ظرف چند روز آتی ستاد سانحه نظر نهایی خود را درباره علت سقوط سانحه اعلام نماید؟ باز، آیا نمی‌شد پس از یافته‌شدن جعبه سیاه دوستان اعلام می‌نمودند که ما تا روشن شدن ابعاد گوناگون سانحه صبر می‌کنیم و پس از آن براساس یافته‌های ستاد رسیدگی که معیار قانونی است در جهت استیفای حقوق مردم عمل خواهیم کرد؟

اکنون سؤال من از دوستان این است که آیا این استیضاح بر پایه‌ درستی استوار است؟ و آیا استیضاح مراحل مورد پذیرش عرفِ حقوقی را طی کرده است؟ و سرانجام، آیا بر اثرِ آن نکته‌ تاریکی روشن خواهد شد؟ و یا آنکه پاسخ در گروی اعلام نتیجه از سوی ستاد رسیدگی به سانحه است؟ و استیضاح جز متشنج نمودن فضا و ایجاد بی‌ثباتی در دستگاهِ اجرایی و محیطِ گسترده کسب‌وکار حمل‌ونقل سود دیگری ندارد.

سلام و درود
من یه سؤال بپرسم:
مگر سر داستان پلاسکو که آتیش گرفت معلوم شد مقصر کی بوده؟ یه دفه گفتن بنیاد مستضعفان مقصره یه دفه تقصیر رو انداختن گردن یکی دیگه
سانچی هم همینطور حالا اینقدر از این به اون پاس می دن که ملت یادشون بره اصلا قضیه چی بوده
اگر این آقای وزیر نباید استیضاح بشه، خب لابد خانواده ی جانباختگان باید استیضاح بشن که چرا گذاشتن عزیزانشان سوار این کشتی بشن!!!

پُشت آخوندی به چه کسی در مجلس گرم است؟
وزیر راه وشهرسازی در حالی دو روز دیگر در مجلس استیضاح می شود که شدیدترین حملات را روانه نمایندگان مجلس می کند. پشت آخوندی در مجلس به چه کسی گرم است که از تندترین الفاظ علیه نمایندگان هراسی ندارد و مطمئن هست که همین نمایندگان به وی رای اعتماد می دهند.

پُشت آخوندی به چه کسی در مجلس گرم است؟
قرار است دو روز دیگر (سه شنبه هفته جاری) وزیر راه و شهرسازی به همراه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مجلس استیضاح شوند. این برای سومین بار است که استیضاح عباس آخوندی توسط نمایندگان مجلس نهم و دهم کلید می‌خورد و وی در این مورد پیشتاز وزرای دولت یازدهم و دوازدهم محسوب می‌شود.

سقوط هواپیمای ATR آسمان در نزدیکی قله دنا و مرگ 66 مسافر و خدمه آن در صبح 29 بهمن امسال زمینه را برای استیضاح سوم وزیر راه فراهم کرد. تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای به هیئت رئیسه مجلس خواستار استیضاح وزیر راه و شهرسازی شدند. طی سه هفته سپری شده از سقوط مرگبار وزیر راه و شهرسازی بر خلاف دو سری قبل تلاش آنچنانی برای لابی با نمایندگان مجلس نداشته است.

در عوض آخوندی هم در سخنرانی‌ها و هم در یادداشت اخیرش نمایندگان مجلس را به باد انتقاد گرفته و به آنها حمله کرده است. وی امروز در مراسم معارفه معاون جدید خود در سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای خطاب به مسئولان حوزه حمل‌ونقل کشور تاکید کرد به مسائل مطرح شده در مجلس-استیضاح- توجه نکرده و برنامه‌ریزی‌های لازم برای انجام سفرهای ایمن نوروزی را انجام دهند.

آخوندی دیروز اما در یادداشتی تحت عنوان عجیب "استیضاحِ یک استیضاح" نمایندگان مجلس شورای اسلامی را مورد شدیدترین انتقادات قرار داد و اصل استیضاح را زیرسئوال برد.

وی در بخشی از این یادداشت با بیان "مسیرِ پرسش و پاسخ بین مجلس و دولت جاده‌ یکطرفه است و قطعاً حرکت در خلاف جهت جریمه سنگینی دارد، نوشت: ... بسیار خرسندم که برای سومین بار در صحن مجلس برای پاسخ به استیضاح نمایندگان طالب توضیح حضور پیدا خواهم کرد... بنا به‌گفته‌ منطقیان یکم، پرسش باید بر پایه‌های درست و پایداری استوار باشد، این بدین معنی است که پرسش از آنچه می‌دانیم بی‌مورد است. و پرسش از آنچه که پاسخش در نتیجه آزمون باید به‌دست آید، قبل از آن، بی‌نتیجه است. دوم، آنکه پرسشگری باید بر مبنای حقوقِ قانونی پرسش‌کننده و پاسخگو بوده و فرایندهای حقوقی و قانونی در شکل‌گیری آن طی شده باشد.

آخوندی در بخشی دیگر در لبه پرتگاه شکاف اجتماعی قرار گرفتن جامعه را نتیجه اقدامات افراطی در دولت‌های نهم و دهم عنوان کرد: بی‌گمان استفاده‌ شکلی و ظاهری از این حقوق، نه‌تنها به نهادینه شدن مردم‌سالاری و آزادی منجر نخواهد شد که می‌تواند نتیجه معکوس هم داشته باشد. نمونه افراطی این وضعیت را در دولت‌های نهم و دهم همگان دیدیم و اکنون نیز می‌بینیم که بر اثرِ آن چگونه جامعه در لب پرتگاه شکاف اجتماعی؛ و به‌تعبیر قرآن بر لبِ گودالِ آتشی که کنده شد و هرگز پر نشد‌ قرار گرفت و اینک نیز هم‌چنان نهاد جامعه تا این حد بی‌قرار و ناآرام است. در پی نیت‌خوانی نیستم و از مقاصد پنهان سخن نمی‌گویم. استیضاح در پی سانحه سقوط هواپیمای آسمان کلید خورد و یکی از طراحان آن عنوان کرد "باید توجه داشت در حوادث نفتکش سانچی و سقوط هواپیمای تهران به یاسوج وزارتخانه‌های تعاون،کار و رفاه اجتماعی و راه و شهرسازی مقصر هستند".

وزیر راه و شهرسازی سخنان برخی نمایندگان مجلس در خصوص سانحه غرق شدن نفتکش سانچی و سقوط هواپیمای تهران-یاسوج را بی بنیان و موجب آزردگی احساسات خانواده‌های داغدار و عموم مردم دانسته و تاکید کرد: ... در حالی در محل وقوع سانحه در حال تنظیم امور امداد، تجسس، شناسایی و سرکشی به خانواده‌های داغدار -سقوط هواپیما- بودم، درخواست استیضاح را به هیئت رییسه تقدیم شد. آیا واقعاً درست است مسئول درگیرِ عملیات میدانی را در چنین موقعیتی از کار بازداشت. آیا این استیضاح بر پایه‌ درستی استوار است؟

آخوندی همچنین نتیجه استیضاح را این‌گونه پیش‌بینی کرده است؛ استیضاح جز متشنج نمودن فضا و ایجاد بی‌ثباتی در دستگاهِ اجرایی و محیطِ گسترده کسب‌وکار حمل‌ونقل سود دیگری ندارد.
وزیر راه و شهرسازی در روزهای اخیر در برنامه‌های متعدد وزارت راه و زیرمجموعه‌هایش –که سرعت هم گرفته- برخلاف گذشته به بیان "چند نکته" اکتفا کرده است. آخوندی دیروز در حاشیه امضای قراردادهای مشارکت در ساخت شش پروژه آزادراهی از کاهش قابل توجه وزن خود سخن گفت که احتمالا آنرا به مسائل مطرح شده در خصوص استیضاح مربوط می‌داند. اما به نظر نمی‌رسد وی نگرانی چندانی در خصوص جلسه 48 ساعت دیگر در مجلس داشته باشد، اگر چنین بود که وزیر پُر حاشیه دولت یازدهم و دوازدهم دو روز قبل از استیضاح تندترین اظهارات را علیه نمایندگان مجلس ابراز نمی داشت.

شنیده‌ها حاکی از آن است که وزیر راه حمایت یکی از نمایندگان مطرح مجلس را پشت سرش دارد، به همین دلیل با خیالی آسوده نمایندگان مجلس را با شدیدترین الفاظ به باد انتقاد می‌گیرد و در عین حال مطمئن هست همین نمایندگان به وی مجدد رای اعتماد می دهند.

رای اعتماد مجدد مجلس به آخوندی | دو وزیر روحانی در کابینه ماندگار شدند
استیضاح عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی رای نیاورد و مجلس به ادامه کار وی نظر داد.
مجلس شورای اسلامی بعد از ظهر سه‌شنبه بیست و دوم اسفند برای استیضاح عباس آخوندی، وزیر راه آغاز به کار کرد. در پايان جلسه مذكور 152 نماينده راي به ماندن آخوندي دادند، 92 نماينده رايشان عزل وي بود و دو نماينده نيز راي ممتنع دادند.

علی ربیعی وزیر رفاه نیز صبح امروز موفق شد دوباره از مجلس رای اعتماد بگیرد و همچنان وزیر کابینه دولت تدبیر و امید باقی بماند.

خب الآن بالاخره این هواپیما سقوط کرد، اون کشتی سانچی نابود شده، تقصیر کیه؟
این هواپیماهای خراب پرواز می کنند و آدما میمیرن، کی مسئوله؟
همش تقصیر آمریکاست؟
بله وضع اقتصادی خرابه ولی تو که وزیری باید هنر این رو داشته باشی که با این وضعیت بد اقتصادی جلوی خیلی از خطرات را بگیری.
تو که وزیر اقتصادی چرا اقدام به ایجاد قطارهای تندرو نمی کنی که مردم با قطار رفت و آمد کنند به جای هواپیما.
تو که وزیر هستی چرا وقتی به محل حادثه ی هواپیما رفتی وای نستادی حرف مردم رو گوش بدی؟ فیلمش هم هست.
حالا امروزم چهارشنبه سوریه ، چهارشنبه سوریتون هم مبارک باشه.

عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی ماند، آخوندی: واقعاً نگران وضعیت اقتصاد ایران هستم
رادیو زمانه ـ پس از آن‌که وزیر کار استیضاح شد و تنها با اختلاف یک رأی وزیر باقی ماند، نوبت بعد از ظهر جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به استیضاح عباس آخوندی، وزیر را و شهرسازی اختصاص یافت. «عدم توانایی در مواجهه با بحران‌های موجود در سیستم حمل‌ونقل کشور»، «عدم نظارت بر سیستم ناوگان هوایی و زمینی»، «عدم اجرای برنامه‌های ارائه شده به مجلس شورای اسلامی در نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی» و «بی‌انگیزگی در اداره امور وزارتخانه ذیربط» از دلایل استیضاح آخوندی بود. او سرانجام با ۱۲۶ رأی مخالف استیضاح، ۱۲۴ رأی موافق استیضاح، دو رأی ممتنع و یک رأی باطل وزیر راه ماند. آخوندی در سخنانش دلالان بخش‌های مختلف را اصلی‌ترین حامیان استیضاح خود دانست و وضعیت اقتصادی کشور را بد توصیف کرد.

درخواست استیضاح عباس آخوندی در فردای سقوط هواپیمای مسافربری تهران ـ یاسوج شرکت آسمان ارائه شد. این هواپیما ۲۹ بهمن با بیش از ۶۰ سرنشین ۵۰ دقیقه پس از پرواز از رادار ناپدید و با برخورد با کوه دنا در منطقه سمیرم اصفهان سقوط کرد. عامل این سقوط بی‌توجهی خلبان به محدودیت پرواز عنوان شد.

به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید

فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی، هم با استیضاح وزیر راه و شهرسازی و هم با استیضاح وزیر کار مخالفت کرده بود اما اکثریت نمایندگان فراکسیون نمایندگان ولایی موافق استیضاح عباس آخوندی بودند. فراکسیون مستقلین مجلس هم رأی به استیضاح وزیر راه را به عهده اعضای خود گذاشته بود.

عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در جلسه بعدازظهر سه‌شنبه ۲۲ اسفند استیضاح خود را به دلیل سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج دانست و با بیان این‌که «۲۵ حادثه در این دو ماه در کشورهای دیگر رخ داده» و «کشورهای پیشرفته با برف و سرمایی بسیار کمتر از این دچار مشکلات حمل و نقل شدند»، افزود: «حمل و نقل یک سیستم پیچیده و باز است و میلیون‌ها نفر در آن ایفای نقش می‌کنند. بنابراین وقتی ما از یک سانحه صحبت می‌کنیم نه از یک عامل بلکه از مجموعه عوامل صحبت می‌کنیم.»

او درباره این‌که چرا استعفا نداده است، گفت: «اگر قرار باشد بعد از بروز هر حادثه‌ای وزرای مربوطه استعفا دهند دلیلی وجود ندارد (...) اگر در مورد این حادثه من مانع رسیدگی بودم قطعاً کناره‌گیری می‌کردم (...)همان قدر که استعفا درست است، استعفای نادرست هم غلط می‌باشد.»

آخوندی در مورد حادثه قطار تبریز ـ مشهد نیز گفت این حادثه در حوزه وزارت راه و شهرسازی نبوده که او بخواهد استعفا دهد.

«نگران وضعیت اقتصاد ایران هستم»
عباس آخوندی از تجهیزات بسیار محدود و فرسوده وزارت راه در مواجه با برف و سرمای شدید سخن گفت و برای نمونه اعلام کرد که دستگاه نمک‌پاش در تهران تنها ۴۲ دستگاه است که از عمر آن‌ها ۲۵ سال می‌گذرد.

به‌گفته او برای نگه داشتن راه‌های کشور براساس استانداردهای جهانی به چیزی حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان پول نیاز است که کل اعتبار راهداری در بهترین حالت به ۲۰۰۰ میلیارد تومان می‌رسد.

مشکل مالی این وزارتخانه به حدی است که وزیر راه در سخنان خود از پرداخت نشدن سه ماه حقوق شمار زیادی از کارگران راهدار و بخش نگهداری ریل‌ها خبر داد.

او شرایط اقتصادی ایران را «سخت» توصیف کرد و گفت: «من واقعا نگران وضعیت اقتصاد ایران هستم (...) ۶۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به اقتصاد است و این یعنی ۵۲ درصد تولید ناخالص داخلی. این به معنای متلاشی شدن همه شرکت‌هاست.»

آخوندی میزان بدهی و معوقات بانکی را هم ۱۲۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرد و اعلام کرد که در سال ۱۳۸۶، میزان قدرت وام‌دهی به شرکت‌ها ۳۸ درصد بود که این رقم اکنون به ۱۲ درصد کاهش یافته است. او تأکید کرد که با این وضع بودجه انجام کار بزرگ امکان‌پذیر نیست.

وزیر راه و شهرسازی اتهامات مالی علیه خود را رد کرد و گفت: «دلالان در بخش‌های مختلف اصلی‌ترین حامیان استیضاح وزیر راه و شهرسازی هستند» و دلیل فشارها علیه او این است که مانع کار دلالان شده است. به‌گفته او «در گذشته به ازای معامله یک هواپیما، دلال هفت میلیون دلار حق دلالی دریافت می‌کرد اما در دوره بنده قرارداد خرید بیش از ۲۰۰ هواپیما امضا شد و حتی یک سنت حق دلالی پرداخت نشد.»

در نوبت صبح سه‌شنبه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی علی ربیعی، وزیر کار و رفاه اجتماعی استضاح شد و سرانجام با یک رأی اختلاف وزیر ماند.

Most viewed topics today